Handmade

Bron: BEST LIFE, mei/juni 2007

Ton Berkhout (50) vervaardigt handgemaakte fietsen onder de merknaam Vittorio.

"In 1935 is Jan Groot in Alkmaar met Vittorio begonnen. In januari 2003 nam ik de zaak over van zijn zoon Frank. Ik werkte hier net een jaar en had al eens laten doorschemeren dat ik ooit voor mezelf wilde beginnen. Toen Franks dochters niet geïnteresseerd bleken in overname van hun vaders bedrijf, benaderde Frank mij. En deze kans was te mooi om voorbij te laten gaan.
Oorspronkelijk maakte Vittorio vooral racefietsen, maar de laatste jaren isde nadruk steeds meer op vakantiefietsen, randonneurs en tandems komen te liggen.


Sinds ik de zaak heb overgenomen maakt Vittorio ook weer meer racefietsen. Hoewel Frank indertijd nog wel voor renners als Maarten Ducrot en Edwig van Hooydonk speciale tijdritfietsen maakte, had hij het maken van racefietsen op een laag pitje gezet. Maar wielrennen is een passie van me en daarom heb ik het weer geïntroduceerd.

Ik ben al op mijn vijftiende bij een fietsenmaker gaan werken en heb eigenlijk altijd wat gehad met tweewielers. Of die nou heel snel gingen of wat langzamer. Als jongetje sleutelde ik al aan motorfietsen. Op m'n elfde had ik een Jawa, een Tsjechische motor van 250 cc, en daar crosste ik mee op een braakliggend terrein buiten het dorp. Vanaf m'n vijftiende heb ik ook met een Kreidler aan wegraces meegedaan, in de 50 cc klasse. Alle knowhow die ik toen opdeed, gebruik ik nog praktisch dagelijks."

Ideaal op de fiets zitten

ton berkhout"Iedereen krijgt bij ons echt een fiets op maat en we maken alles in eigen huis. Ik hanteer geen vaste 'confectiematen' en heb ook niets op voorraad hangen. Vooraf maak ik een tekening en geef daarin de maten aan en de manier waarop het geheel geconstrueerd moet worden. We gebruiken voor de frames altijd staallegeringen, maar de trekkracht kan variëren per model. Bij een vakantiefiets bijvoorbeeld is het belangrijk dat de balans goed verdeeld is, omdat mensen op zo'n fiets voor en achter veel bagage bevestigen. Vooral in bergachtig gebied is dat cruciaal, want de fiets moet zowel bergop als bergaf goede tractie houden. En tijdens het fietsen moet je ook nog met één hand kunnen sturen als je iets uit je bagage wilt pakken. Dan mag de fiets natuurlijk niet ineens gaan slingeren.

Het mooie is dat je een fiets uiteindelijk zo kunt maken dat de gebruiker er zoveel mogelijk rendement uit kan halen. We meten hier in de winkel eerst helemaal op hoe iemand ideaal op de fiets zit. Daarbij wordt ook gekeken hoe je maximaal kunt inademen, want dat heb je nodig als je een maximale krachtsinspanning wilt leveren. Je kunt in een windtunnel wel de ideale luchtweerstand bepalen, maar de vraag is of je, als je zo plat op een fiets ligt, ook nog goed kunt ademhalen."

Ik zeg altijd tegen onze klanten:
"Houd er ernstig rekening mee dat deze fiets de rest van je leven meegaat"


Speciale wensen

"Wielrenner of huisvrouw, bij iedereen die hier een fiets koopt kijk ik met dezelfde ogen naar de afstelling ervan. Wat is de beenlengte? Waar moet het zadel komen? Op welke afstand daarvan het stuur? Hoe rusten de voeten op de pedalen? Hoe lang moet het frame worden? Dat is het begin. En dan krijg je de fijnafstemming. Tot welke hoogte moet de fiets komen en hoe zet je kracht wanneer je met weerstand fietst? Maar ook hoe je tijdens een langdurige rit je inspanningen kunt afwisselen en toch de doorbloeding in je handen en je armen houdt, want dat wisselt als je de handen op het stuur zet. Je moet zo comfortabel mogelijk kunnen fietsen onder alle omstandigheden.

Het gaat erom dat je het enkelgewricht, kniegewricht en je bekken goed kunt gebruiken. Als je dat goed doet, kun je meer kracht ontwikkelen. Bij ons komen mensen met speciale wensen en mensen die door hun lichaamsbouw echt een fiets op maat nodig hebben. Maar ook klanten die wel op een gewone fiets uit de voeten kunnen, maar toch specifieke problemen tegenkomen die ze bij een maatfiets niet hebben. Ons streven is om iemand 100% tevreden op z'n fiets te krijgen. En die tevredenheid komt mede doordat ons product duurzaam is. Ik zeg ook altijd tegen klanten: houd er ernstig rekening mee dat deze fiets de rest van je leven meegaat."

Copyright © 2019 www.vittorio.nl. Alle rechten voorbehouden.