Wereldfaam

Veel mensen zitten verkeerd op de fiets

Bij Vittorio in Heerhugowaard koop je niet zomaar een fiets. Nee, van Ton en Anita Berkhout krijgje 'm pas mee als-ie op je lijf geschreven is. De handgebouwde fietsen genieten wereldfaam. Klanten komen van verre naar Heerhugowaard om hun nieuwe fiets samen te stellen.

Dat begint altijd met een 'ritje' op een speciale meetfiets. De buizen daarvan worden net zo lang heen en weer geschoven totdat de ideale zitpositie gevonden is. "Het gaat om de juiste positie van heup, knie en enkel. Want dat is waar je mee fietst" weet Ton Berkhout, samen met zijn vrouw Anita sinds 2003 eigenaar van het in 1935 Opgerichte bedrijf.


"Veel mensen zitten verkeerd op hun fiets. Niet dat ze dat zelf echt kunnen helpen. Racefietsen, bijvoorbeeld, zijn vaak gebouwd op profs. Mensen die gewoon lekker willen toeren krijgen op den duur last omdat ze bijvoorbeeld veel te gestrekt zitten. Afgezien daarvan verkopen veel fietsenmakers de maten die ze op dat moment voorradig hebben, en dat is lang niet altijd de goede maat." De meeste van hun klanten leggen flink wat kilometers af. De bedrijfsslogan is niet voor niets 'Vittorio fietsen komen overal'.

verkeerdopdefiets

"Neem deze", zegt Ton, terwijl hij op een fiets in de hoek van de werkplaats wijst. "Daar is al 111.000 kilometer op gereden." Een probleemloze opgave voor de handgemaakte randonneur. "De eigenaar heeft precies bijgehouden wat er stuk aan is gegaan. Dat betrof, afgezien van het reguliere onderhoud, één spaak. En dat was nog omdat hij zelf ergens tegenaan was gereden."
Duurzaamheid is het motto bij Vittorio. Een wiel telt er doorgaans 48 in plaats van de standaard 36, het assortiment omvat ondermeer speciale versnellingssystemen voor ìn de naaf, en alle frames worden gemaakt van staal. Over dat laatste krijgen ze soms vragen. "Inderdaad, tegenwoordig worden de meeste fietsen gemaakt van aluminium. Maar wij vinden dat niet duurzaam genoeg. Als het stuk gaat, is het stuk. Staal kun je daarentegen nog aardig repareren. Wel zo handig als je in een ver buitenland bent en je vork breekt."

De laatste jaren zijn de tandem modellen bij Vittorio in opkomst, zodat het bedrijf zich ook daar een specialist in mag noemen. Daarnaast zijn er een aantal racemodellen bijgekomen.

Copyright © 2019 www.vittorio.nl. Alle rechten voorbehouden.